Oplæg fra 1y da/mu 2003/04 · Gruppe 5 om  
P.S. Krøyer (1851-1909)

P.S. Krøyer: Selvportræt


Maleren P.S. Krøyer stiftede bekendtskab med Heinrich Hirschsprung omkring 1870. Hirschsprung var begejstret for Krøyer kunstneriske talent og købte hurtigt fire værker, som var med til at starte hans samling, senere kendt som den Hirschsprungske Samling. Hirschsprung og Krøyer blev nære venner, og Krøyer blev hjulpet økonomisk i udlandet gennem flere år. Som tak fik Hirschsprung billeder af Krøyer, og det var han vældig glad for.

Krøyer blev en tæt ven af familien og førte en personlig korrespondance med Pauline, Hirschsprungs hustru. Han malede mange billeder af medlemmerne i familien, og af familiebilledet kan man også se, hvor nært et forhold han havde til dem. På grund af det nære venskab til familien Hirschsprung er størstedelen af den Hirschsprungske Samling og malerier og tegninger lavet af P.S. Krøyer.

I samlingen kan man finde: 45 malerier, 13 pasteller, 205 tegninger, 14 akvareller og 55 skitsebøger.

P.S. Krøyer kender vi fleste jo nok som en af skagensmalerne. Efter han havde rejst rundt i Europa og uddannet sig, tog han til Skagen, eftersom han havde hørt om den rå og smukke natur. Han blev hurtigt bidt af stedet og menneskene, så han begyndte hurtigt at male de barske fiskere og naturen.

På Skagen får han mange nye venner, som er kunstnere som ham. En af hans bedste venner bliver Michael Ancher, som også er kendt inden for skagensmalerne. I et brev til sin mor skriver P.S. Krøyer begejstret om samværet:

2. august 1882: ” Ellers har vi et meget hyggeligt Kammeratliv heroppe. Drachmann, Ancher og en svensk Maler Björck bestaaer Selskabet af. Drachmanns og Anchers holder Husholdning selv, men vi mødes dog hver Dag og er jævnlig sammen om Aftenen. Jeg har derfor ikke faaet læst synderligt, skøndt jeg havde mange Bøger med. Man foretrækker i Regelen Kammeraterne.” 

Krøyer nyder livet som maler på Skagen og møder så senere sin kone i 1889 i Paris på en studietur. Krøyer er lykkelig og er dybt forbavset over at have fundet sig en pige. Han har ellers ikke før haft succes med pigerne, men det vender så. Marie Triepcke og han bliver hurtigt gift i Tyskland hos svigerforældrene og derefter begiver de sig sammen ud på en kombineret studie- og bryllupsrejse. De tager sammen tilbage til Skagen, hvor Krøyer er produktiv.
 

Både Marie og Krøyer har et svagt helbred, især Krøyer, som lider af melankoli. Marie forelsker sig i en svensker i 1902 og flytter med ham til Sverige. I de sidste år af P.S. Krøyers liv maler han fortsat på Skagen, men dør så i 1909, fordi hans sygdom tiltager kraftigt.
 
Michael, Philip, Signe, Martin, Alexander, Esben
5. februar 2004